Tarihi Zirve İstanbul'da
Kültürlerarası anlayışı geliştirmeyi amaçlayan en büyük uluslararası harekette, 21. yüzyılı barış ve hoşgörü çağı haline getirme çağrısı yapıldı.
Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu İstanbul'da başladı.
Forumda, 21'inci yüzyılı barış ve hoşgörü çağı haline getirme çağrısı yapıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kutuplaşmanın sembolü haline gelen biz ve onlar anlayışını ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
İspanya Başbakanı Zapatero da birlikte hareket edildiği takdirde, 21'inci yüzyılın barış içinde yaşanacak bir yüzyıl olabileceğine işaret etti.
2008 yılında Madrid'te başlatılan girişim, kültürlerarası anlayışı geliştirmeyi amaçlayan en büyük uluslararası hareket olarak tanımlanıyor.
Bu yıl ikincisi yapılan foruma, eşbaşkanlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Juis Zapatero ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve çok sayıda lider katıldı.
"Amacımız Sorunlardan Arınmış Bir Gelecek Hazırlamak"
Türkiye ile İspanya'nın barışın ve diyaloğun mümkün olduğuna inanarak yola çıktığına işaret eden Erdoğan, "Medeniyetler çatışmasını kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya atanlara, hayır medeniyetler ittifakı mümkündür dedik" diye konuştu.
Erdoğan şöyle konuştu: "Amacımız bugünün sorunlarını yarına taşımak değil, bugünün sorunlarını bugün çözüme kavuşturmak olmalıdır.sorunlardan arınmış barış ve huzur dolu bir gelecek hazırlamak, bizden sonraki nesillere en temel borcumuzdur. Şüphesiz böyle bir yaklaşım kararlı politikalar gerektirecektir. Öncelikle sorunların yüzeysel belirtilerinden ziyade temel nedenleriyle mücadele etmeliyiz. Radikalleşmeyi besleyen unsurları daha iyi görebilmeli ve bunları ortadan kaldırmak için gerekenleri çekinmeden yerine getirmeliyiz."
"İnsanlığın Temel Meselesi Beni Bize Dönüştürmektir"
Paylaşma ve dayanışmanın önemine dikkat çeken Erdoğan, "bir güler yüz, bir samimi el uzatış gönülden gönüle köprüler kurar" diye konuştu.
Erdoğan, "Kutuplaşmanın adeta sembolü haline gelen biz ve onlar anlayışını ortadan kaldırabilecek adımlar üzerinde düşünmeliyiz. Benin egemen olduğu bir anlayışta herkes diğeridir, başkası yabancıdır. Bugün insanlığın temel meselesi beni bize dönüştürebilmektir. Menfaat çatışmasını ve ayrışmasını değil, menfaat birliğini, ortak çıkarları, ortak değerleri ön plana çıkarmaktır." dedi.
Erdoğan'dan Barış Çağrısı
Teröre karşı uluslararası birliğin öneminin de altını çizen Erdoğan, Mevlana'nın "Gel kim olursan ol yine gel." dizeleriyle barış çağrısı yaptı.
Zapatero'dan Barış hedefi
İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero da Medeniyetler İttifakının siyasi hırs ve hedeflere hizmet etmediğini, tam tersine barışçıl ortak bir yaşamı hedeflediğini söyledi.
Zapatero, "Eğer birlikte hareket edersek 21'inci yüzyıl barış içinde birlikte yaşanacak bir yüzyıl olabilir" diye konuştu.
Ban: İttifak Önemli Bir Fırsat
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da yaşanan ekonomik ve mali çalkantının tüm toplumları tehdit eder hale geldiğine ve bunun da çatışmaları körükleyebileceğine dikkat çekti.
Medeniyetler ittifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio ise, toplumlararası görüşmelerde, diyaloğun ön planda tutulmasının görüş ayrılıklarının önüne geçeceğine dikkat çekti.
Forum katılımcıları daha sonra birlikte aile fotoğrafı çektirdi.
Medeniyetler İtitfakı Forumunun üçüncüsü, gelecek yıl Brezilya'da gerçekleştirilecek.