loading.gif
mobile-banner-bg

86. Faslı Siyaset programını gerçekleştirdik.

...
07 Haziran 2014 - Cumartesi

Modaratörlüğünü ilçe başkan vekilimiz Av. İsa Mesih Şahin'in yaptığı Kadıköy'ün marka programı Faslı Siyaset'in 86. konuğu Prof. Dr.İsmail Coşkun oldu

Modaratörlüğünü ilçe başkan vekilimiz Av. İsa Mesih Şahin'in yaptığı Kadıköy'ün marka programı Faslı Siyaset'in 86. konuğu Prof. Dr. İsmail Coşkun oldu. Modernleşme Toplum ve Devlet'in irdelendiği programda Çoşkun, kronolojik ve yalın anlatımıyla konukların büyük beğenisini topladı. Programın son bölümünde soruları cevaplayan Çoşkun'a program sonunda ilçe başkanımız Av. Hurşit Yıldırım tarafından bir plakat takdim edildi.

Programın dikkat çeken satır başları;

- Anadolu coğrafyası; Tarihsel olarak bu coğrafya, dünyada daima uluslararası ilişkilerin odak noktası olan bir coğrafyadır. Çok fazla uygarlığın üzerinde izler bırakmış bir coğrafyadır. Bu bölge tarih boyunca ya büyük güçleri doğurmuş ya da büyük güçler tarafından harcanmıştır.

- Batıda modernleşme toplumun en alt kesimlerinden başlayıp üst tabakaya doğru devam etmektedir. Bizde ise modernleşme devlet yapısının içerisinden başlamaktadır, 1700 lerin sonu 1800 lerin başında meydana gelmiştir.

- II.Mahmut 1826'da yeniçeriliği kaldırarak modernleşme yolunda inanılmaz radikal bir karar almıştır.

- II. Abdülhamid dönemi Türk modernleşmesinin en güçlü olduğu dönemdir. Ancak 1.Dünya Savaşı 100 yılda inşa edilen bu modernleşme dönemini alt üst etmiştir.

- Türkiyede erken Cumhuriyetten sonra tam yükselişe geçmişken 60 ihtilali yaşadığımız sorunların büyük bir kısmının sebebidir. Uçağın pistten yükselişi sırasında burun üstü yere çakılması sürecidir.

- Modern şiir, öykü, roman tarihimizden geldiği için kültürümüze yerleşmiştir ve hâlâ aynı şekilde günceldir revaçtadır. Ancak tiyatro, opera vs. batıdan alınmıştır ve insanımız tarafından hâlâ kabul görmemiştir, izlenmemektedir.

- Şu an Türkiye bir toparlanma sürecindedir. Bu süreçte milyon kez daha fazla enerji sarfetmek gerekir.

- Türkiye soğuk savaş sonrası eski-yeni, ilerici-gerici, sağcı-solcu tüm kavgalardan sıyrılmalıdır ki başarı gelsin.

- Türkiye'de Sol görüş, toplumda devletin taşıyıcı güç olduğunu kavrayamadığı için başarılı olamamaktadır.

- Devlet 3 başlıktan oluşur, 1- Ordu 2- İlmiye 3- Bürokrasi